Miljøpartiene forregnet seg

Moderatorer: Knut Viggen, Frode Tellevik, Svein-Ove Arnesen, Njål Hagen

Miljøpartiene forregnet seg

Innlegg Knut Viggen » Tir Sep 15, 2009 12:11

I siste nummer av AnleggsMagasinet skrev jeg på lederplass at årets valg ikke ville bli noe ”veivalg”, altså at spørsmålet om bedre veier ikke ville bli noe sentralt tema. Stortingsvalget 2009 ble et valg om regjeringsalternativer – ikke om enkeltsaker. Men veiene vant frem likevel – indirekte.

Forvirringen på borgerlig side fikk velgerne til å stemme rødgrønt. Det vil si: Velgerne stemte først og fremst på statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Senterpartiet ble stående på stedet hvil, mens SV mistet mange velgere – og mandater. Velgerne valgte det trygge og sikre, fremfor usikkerhet.

Også Høyre gikk solid fram og Fremskrittspartiet gjorde sitt beste valg noensinne – dog uten å være nærheten av de optimistiske meningsmålingene fra tidligere i sommer.

Taperne i valget ble SV og Venstre.

For oss som er opptatt av store biler og maskiner er det jo interessant at disse to partiene var de som frontet miljøsaken mest, den som før valget ble fremhevet som den nest viktigste saken for velgerne i valgkampen. Men ”miljøpartiene” forregnet seg. Folk stemte ikke på puritanerne og nei-partiene.

I tøffe økonomiske tider som nå valgte folk sikkerhet, arbeid til flest mulig - og blant annet utredning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Jeg tror at nordmenn flest anser seg som ganske flinke på miljø, både privat og på jobb. Men folk er samtidig realistiske. Ideen om at vi skal bygge ut dyre alternative energikilder i stor stil, i et land som har overskudd på billig vannkraft, for så å eksportere overskuddet til utlandet og samtidig mangedoble strømprisen her hjemme, høres ut som et dødfødt prosjekt. Det er ingen vinnersak for partier som ønsker å beholde – eller overta regjeringsmakten.

En dårlig valgsak er også storstilt utbygging av jernbanen – en transportform som står for bare fem-seks prosent av det totale transportarbeidet – fremfor opprusting av veinettet som angår de aller fleste av oss. Selv en høyst nødvendig opprusting av jernbanen rundt Oslo vil kreve store andeler av samferdselsbudsjettet. Spørsmålet er om resten av landet vil godta en slik skjevfordeling. På Stortinget er distriktene overrepresentert. De vil kreve sin del av kaka og vel så det. Og da går pengene til vei.

SV har ikke lagt skjul på at de vil ha bom stopp i motorveiutbyggingen og fullt fokus på jernbane og høyhastighetstog. Nå må SV be storebror Ap om å få beholde posisjoner i den nye rødgrønne regjeringen. Venstre hadde inntil få år siden programfestet at ”bilen skal vekk fra samfunnet”. De ble belønnet med stemmetall under sperregrensen, partilederens avgang og to fattige representanter på Stortinget.
Brukerens avatar
Knut Viggen
- Journalist, tungt.no -
 
Innlegg: 10
Registrert: Ons Aug 27, 2008 17:49
Bosted: Skotbu

Gå til Blogger

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest